Terug

Ik wil graag doorstuderen in illustratie, maar hoe en waar?

Kim

Hoi allemaal,

 

Na enig rondzwerven op internet kwam ik deze website tegen en hoop hier antwoord te kunnen vinden op mijn vraag over illustratieopleidingen.

Ik ben op dit moment 21 jaar en studeer (hoogstwaarschijnlijk) dit jaar af aan de docentopleiding bij ArtEZ in Zwolle. Al vier jaar loop ik te brullen dat ik na mijn docentopleiding nog een verkorte illustratie opleiding wil doen. Voor mijn afstuderen ben ik nu ook illustraties en pop-ups aan het maken met fineliner. Ik hou heel erg van met de hand alles te tekenen en wat minder van digitaal (al doe ik dat ook wel eens). Maar nu komt het probleem: een tweede HBO studie krijgt geen studiefinanciëring en ook geen gratis reizen meer. Om op HBO niveau door te studeren voor illustratie kost mij te veel geld en ben nu dan ook op zoek naar alternatieven.

 

Mijn vragen:
- Zijn er op master niveau illustratie opleidingen?
- Of is het aan te raden om veel mee te doen aan workshops en cursussen die buitenschools plaats vinden? En wat zijn aanraders?
- En is het aan te raden om stage te lopen bij een illustrator? 

Ben nu al een maand aan het zoeken over hoe of de wat betreft opleidingen, maar hoop hier misschien wat meer duidelijkheid te krijgen en meer informatie.

Alvast bedankt!


Groetjes Kim


1 Antwoord

Antwoord van Coen met een C | Coen Hamelink

Hoi Kim,

 

Leuk dat je door wilt studeren als illustrator.

Een kunstacademie volgen heeft veel voordelen, maar het is geen noodzaak.

In het kort een aantal antwoorden op je vragen:

- Ik ken geen masteropleiding in illustratie.

 - Meedoen aan workshops en cursussen is altijd leuk en goed om te doen.

Modeltekenen heb je altijd wat aan.

 - Verder kun je op zoek gaan naar allerlei blogs van (internationale) illustratoren. Vooral op Blogspot zijn er erg veel te vinden. Ook illustratie/concept design forums, illustratie overzichtsboeken, Dutch Illustration website, BNO, website, kinderboeken, googelen, animatie films (en vooral de 'Art of-boeken zijn een aanrader), magazines, kranten verzamelen waar illustraties in staan. Probeer zoveel mogelijk beelden te analyseren op techniek, concept, verbeterpunten, hoe zou jij het beeldend oplossen, en vooral: wat zou jij voor soort illustraties willen maken? Dat is het allerbelangrijkste. 

 -Neem de tijd om je portfolio op te bouwen door jezelf opdrachten te geven.

Maak een website met daarop je werk. 

 - Stage lopen bij een illustrator is altijd handig. Illustratoren hebben weinig tijd, maar advies of feedback op je werk vragen via mail is altijd goed en leerzaam.

 

Mocht je verdere interesse hebben, dan kun je mij mailen op: coen@coenmeteenc.nl

 

In ieder geval succes met je zoektocht en nieuwe avontuur en wie weet tot ziens of horens!

 

 

Hartelijke groet,

Coen Hamelink

 

Illustrator en grafisch ontwerper 

www.coenmeteenc.nl