Terug

Rechten van een illustratie

Heidi von Weiler

Hoe zit het met de rechten van een illustratie. Kan de opdrachtgever eigenaar worden? Of wat is een redelijk percentage per product?


1 Antwoord

Antwoord van Ingrid de Lugt

 

Je blijft eigenaar van de rechten van je illustratie, mits anders is overeengekomen.

Een basislicentie zit inbegrepen in de ontwerp-vergoeding, dit betekend dat de illustratie eenmalig gepubliceerd mag worden in het vooraf afgesproken medium.

 

Als de opdrachtgever de illustratie vaker wil gebruiken, dan kan je een aanvullende licentie verstrekken. Je houdt dan het auteursrecht maar verleent een gebruiksrecht. Hoe vaak en welk soort gebruik leg je van te voren schriftelijk vast. De licentie voor een illustratie voor op de cover van een boek met hoge oplage is duurder dan die voor een illustratie op de cover van het personeelsblaadje van de bakker op de hoek.

 

De opdrachtgever kan de rechten ook afkopen. Hier kan je ook onderscheid in maken. De opdrachtgever kan alleen de rechten voor het gebruik van de illustratie voor een bepaald medium afkopen. Bijvoorbeeld alleen voor gedrukte media. Of alleen voor de Nederlandse rechten in alle media.

Maar ook een totale buy-out waarbij de opdrachtgever alle rechten voor alle media over de hele wereld afkoopt is mogelijk.

 

Ook kan je een royalty regeling treffen met de opdrachtgever, bijvoorbeeld als er sprake is van merchandising.

 

De percentages kunnen dus enorm verschillen. Je zal deze per keer moeten bepalen.