Terug

Tarieven cover

K. Man

Hoi,

 

Ik ben gevraagd om illustraties te maken voor een boek. Dit is mijn eerste klus. In totaal 7 spreads-illustraties en een cover voor het boek (zwart-wit). 

De uitgever is een particulier, low-budget. Dus ik heb voorgesteld dat 40 euro wel een redelijke vergoeding is per tekening, maar verder is nog niks echt duidelijk afgesproken: geen offerte, geen overeenkomsten. In praktijk blijk ik toch veel te weinig te hebben gevraagd. De voorbereidingstijd en de uren dat ik werkelijk aan de tekeningen heb gewerkt en nog aan ga werken, kosten veel tijd. De uren per tekening toch wel gemiddeld 6 uur. 

 Nu mijn vragen:

- Hoeveel kun je voor een spread vragen?

- Hoeveel kun je voor een cover vragen? Ik weet dat je voor de cover meer kan vragen dan voor een spread.

- Hoe zit het met je rechten als illustrator, eventueel als er ook een 2e druk komt van het boek?

 

Dank je,

 

Groet,

K. Man


2 Antwoorden

Antwoord van Jaap Stiemer

Dag K. Man,

Je tarief is inderdaad heel erg laag, zeker wanneer de opdrachtgever deze opdracht bij de belasting aanmeldt en jij er dus nog een groot deel van moet inleveren ook. Ik zou als beginner 75 tot 100 euro per tekening als minimum gebruiken, maar ook dat is al erg weinig. Later moet je uitgaan van wat je in totaal wilt verdienen, verdeeld over je opdrachten, zonder te overdrijven. Tekenen is intensief werk, dat betaald moet worden.

Je rechten zul je vast moeten leggen in een contract met de opdrachtgever. Voor je het weet duikt je werk op verschillende plaatsen op zonder dat je er iets voor krijgt (persoonlijke ervaring).

Succes en groet,

Jaap Stiemer


Antwoord van Peter Welleman illustrations, cartoons and animation for social media

Ik reken altijd 40 Euro per uur en probeer een zo goed mogelijke inschatting van de uren te maken. Echter als ik zie dat de klant een grote (lees kapitaalkrachtige) partij is, dan neem ik de ureninschatting wat ruimer. Vaak blijkt dan de klant wel accord gaat.

 Groet,

Peter Welleman

Illustrator,