Terug

Wat zijn je rechten als illustrator (kinderboek en merchandise)?

Hallo,

 

Vorig jaar is mij gevraagd om illustraties te maken bij een kinderverhaal. Ik heb hier geen geld voor willen (durven) vragen (materiaalkosten zijn wel verrekend). Deze kans heb ik aangegrepen, omdat het mij geweldig leek om een 'eigen' boekje te hebben. Ik ben zelf geen illustrator van beroep, maar teken en schilder vanuit mijn hobby.

 

Nu hebben we tot op heden niets laten vast leggen in een overeenkomst. Wel zijn wij mondeling overeengekomen dat de opdrachtgever de illustraties mocht gebruiken voor het boekje (1e oplage). Op dit moment is de eerste oplage verkocht, de opdrachtgever wil dan ook een 2e oplage laten drukken. De opdrachtgever gelooft ook in een vervolg van dit kinderboekje en wil mij daar wederom voor vragen (het eerste boekje had 8 illustraties, waarbij de illustraties (in kleur) een grote rol spelen in het boekje (leeftijd 2 t/m 6 jaar-)

Om het boekje een groter succes te laten worden, wil de opdrachtgever ook merchandise artikelen gaan maken óf laten maken (knuffels, kaarten, kleurplaten en er is een idee om ook een webwinkel te openen).

  

Kunnen jullie mij adviseren. Ik wil dit vanaf nu zakelijker gaan aanpakken, maar weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Wat voor tarief kan en mag ik vragen? Of welk percentage? 

(Bij de eerste druk had ik de afspraak dat ik 1/3 van de boekjes van de opdrachtgever voor inkoopsprijs kon kopen, deze heb ik inmiddels verkocht met een minimale winst.)

Wat mag ik eisen ten opzichte van het hele merchandising? Ik hoor heel graag jullie adviezen.

 

Alvast hartelijk dank.

 

beginnend illustrator


1 Antwoord

Antwoord van Teeka / Trish Flannery

Beste Illustrator,

 

Ik zou alleen met deze opdrachtgever doorgaan met een fatsoenlijk contract. Ben je lid van een vakvereniging ?  Informeer bij www.dutch-illustration.com

voor advies.

 

succes

 

Trish Flannery